Български English
FAQSКаква е правилната стойка при седене?

Седнете по средата на swopper, така че пружинната подпора да се превърне в продължение на гръбнака ви. Пазете равновесие със седалището и двата крака, като стъпвате плътно на пода.

Тазът трябва да е малко по-високо от коленете, така че ъгълът между бедрата и коленете да е тъп. Това е полезно за кръвообращението. Пружинирайте няколко пъти и след това автоматично ще заемете изправен седеж. Диафрагмата ви се освобождава и дишате по-дълбоко. Това подобрява снабдяването на тялото и главата с кислород, което повишава ефективността на умствената дейност.

Ако използвате swopper на работното си място, трябва само да преместите тежестта си, за да наклоните стола към бюрото. Така автоматично тялото ви застава в положение, при което гръбнакът се движи свободно и е изправен над леко наклонения таз. По този начин гърбът остава изправен. Автоматично заемате правилно положение при седене. Пружинната подпора на swopper поема наклона напред вместо вас, а на традиционните работни столове наклонът се поема от гръбнака, което води до изгърбване.

За какво е полезен столът swopper?

Столът swopper укрепва мускулите на кръста и гърба и стимулира подхранването на междупрешленните дискове. Освен това подпомага правилното кръвообращение и се чувствате енергични и във форма през целия ден. Автоматично седите правилно на swopper, което предотвратява болките в кръста и гърба. Той е много практичен – когато сте на работа, седите на него и се движите в три измерения, правите нещо за здравето си, без дори да забелязвате!

Мога ли да седя цял ден без облегалка?

Да. Също както нямате нужда от облегалка, когато тичате. Столът swopper е проектиран така, че човекът да прави това, за което е устроен, дори и седейки – да се движи. Докато се движите, не ви трябва облегалка. Затова не ви трябва облегалка и при използването на swopper.

Съвсем различно е положението при традиционните столове. При тях е необходима облегалка, тъй като седите дълго, без да се движите. Мускулите ви обаче не са устроени за часове стоене в едно положение, което означава, че пренапрягането и болките в кръста и гърба са практически неизбежна последица от седенето.

Въпреки това облегалката повторно деактивира мускулите ви; от тях няма нужда – точно както, когато стоите дълго време в едно положение – и те отслабват. След това способността им да си вършат работата намалява постъпателно: а именно да поддържат човека в изправено положение и да гарантират, че междупрешленните дискове си стоят на мястото. На swopper обаче кръстът и гърбът са постоянно активни и в движение. Така по-специално тренирате и укрепвате техните мускули.
Ако през първоначалния етап на привикване към седенето на swopper усещате спорадични болки в кръста и гърба или мускулите ви са сякаш схванати, това е добър знак. Заспалите мускули може просто да се събуждат. Най-добрият начин да преодолеете това е да пружинирате във всички посоки. Това засилва кръвообращението в мускулите ви, тренира ги и стимулира изхвърлянето на замърсителите, които причиняват внезапните болки.

По принцип движението е най-добрата рецепта за болки в кръста и гърба.

Седалката на swopper е твърда...

Ако усещате костите на седалището си, това е признак, че сте седели твърде дълго без движение. Станете за кратко или раздвижете таза в различни посоки. Опитът показва, че след известно време се свиква със седенето на swopper и не забелязвате осезаемо костите на седалището.

По принцип седалищните кости по природа са предназначени за седене, но не и за часове неподвижно заемане на една и съща седяща стойка. Ако когато седите на swopper, ги усещате повече в сравнение с други столове, това се дължи на изпъкналата извивка на седалката на swopper. Причината е основателна – разпределението на натиска върху седалищните кости автоматично кара гръбначния стълб да се наклони леко в лумбалната област (лордоза), което е в синхрон с естествената му форма, когато сте прави. Традиционните столове, които често са с вдлъбнати седалки, предизвикват обратния ефект.

За по-чувствителните клиенти, предлагаме swopper с подложка TEMPUR. Тази специална пяна разпределя натиска в множество точки на натоварване.

Предлага ли се swopper с различна тапицерия на седалката?

Да. По принцип можете да поръчате всякаква тапицерия, стига материалът да е подходящ и нашите тапицери да могат да го използват върху съответната подложка.

За начало обаче можете да избирате различни материали и цветове от богатата ни стандартна гама. Предлагаме swopper в множество атрактивни цветове – с миеща се тапицерия от Softex в черно, с бяла многофункционална медицинска тапицерия или с черна висококачествена кожа.

С удоволствие ще изпълним личните ви желания по отношение на тапицерията – любим материал, фирмено лого, цвят (със съответния му индекс). Трябва само да се свържете с нас и ще ви направим оферта.

Съответства ли swopper на стандартите DIN?

Да. swopper WORK (със специална пружина, колелца, тапицирана облегалка) съответства на стандарт DIN EN 1335 за офис столове. Столът swopper с облегалка съответства на приложимите европейски стандарти за офиси PrEN 13761 (1999), EN 1022 (1996) и EN 1728 (2000). Той има и печат за безопасност „GS“ в съответствие с EN 1022 и EN 13671 за посетителски столове в офиси. Понастоящем няма отделни стандарти DIN за новия тип седене в движение, което осигурява swopper. Затова не съществува официална процедура за изпитване на конкретните характеристики на swopper.

До момента има стандарти DIN само за неподвижните столове, датиращи от периода 1981–1989 г. Дори директивата на ЕС за работа с екранно оборудване се основава на стандарт DIN от 1989 г. Най-новите констатации и развития в сферата на ергономичността не са отразени в тези стандарти. Стандартите DIN и EN винаги изостават от последните развития в технологиите. Столът „swopper" обаче е изпреварил времето си като новаторски продукт (носител е на Германската федерална награда за новаторство). В света няма случай, при който първо да е измислен стандартът за пазара, а след това продуктът!

Често са необходими години, така че съответните стандарти да бъдат преработени в синхрон с техническите нововъведения. Въпреки това в Закона за здравословните и безопасни условия на труд се уреждат такива „междинни периоди“, дотолкова доколкото стандартите представляват минималните изисквания, които работодателят може да надвишава по всяко време. В този смисъл е формулирана разпоредбата в „3. Основен принцип“:

„По отношение на мерките за хигиена и безопасност на работното място следва да се вземат предвид най-съвременните технологии и развития в здравословните условия и хигиената на труда, както и вече установените принципи за ергономичност.“

Изричното упоменаване на „най-съвременните технологии“ (забележка: това означава най-новите технологични развития) като мярка има за цел да осигури възможно най-бързото прилагане на важните научни, технологични и медицински открития към хигиената и безопасността на труда, именно защото технологията обикновено далеч изпреварва стандартите DIN. За работодателите това означава, че за защитата на своите служители те са задължени да използват „най-съвременни“ решения и не е необходимо да изчакват внедряването им, докато не бъдат изготвени съответните стандарти.

Следователно всички работодатели, които снабдяват работните места със swopper, са начело на технологичните развития и правят повече за здравето на служителите си, отколкото се изисква по вече остарелите стандарти DIN. Можете да внедрите swopper навсякъде в компанията. Европейската директива за работа с екранно оборудване изисква да съществува опция за използване на традиционен стол като алтернатива, ако е необходимо.  swopper WORK  е изключение.

Предлага ли се swopper и за деца?

Да. Движението е толкова важно за децата и юношите, колкото и за възрастните. Неподвижното седене е отрова за младите гърбове! Същият е и ефектът върху интелектуалното развитие и концентрацията.

Поради тази причина освен „swoppster“ – моделът за деца, които тепърва се учат да седят, и деца в началното училище – има и swopper за юноши с тегло над 40 кг, а именно моделът swopper с МЕКА  пружина. За здрави кръст и гръб от самото начало. Програмата swopper/swoppster предлага единственият стол с триизмерно движение в света за здравословно седене с много движение и забавление, за всички възрастови групи над 4 години, и тегло до 120 кг.

Предлага ли се swopper на колелца?

Да. Още от есента на 2004 г. Веднага стана изключително популярен на пазара.

Столът swopper на колелца е идеален за онези, които искат да преминат към най-здравословния начин на седене в света, но трябва да се движат от единия до другия край на дълго бюро. Той дава още по-голям диапазон на движение и подвижност за големи бюра с няколко работни повърхности или за придвижване между бюро и компютър например. В същото време, той ви насърчава да се движите повече, тъй като за да се търкаляте на колелцата, трябва леко да увеличите натоварването върху седалката. Всички предимства на swopper в борбата с болките в гърба и кръста и пренатоварването присъстват и при модела с колелца. Наличен е във всички цветове на swopper и може допълнително да се постави облегалка.

Може ли swopper да се използва като помощно средство при стоене прав?

Не. Столът swopper е проектиран за седене в движение, а не като помощно средство при стоене прав. Максималната височина на пружинната подпора не е достатъчна, за да ви помага при стоене. Ако въобще може да се застопори по-високо, това ще застраши стабилността на конструкцията. Предлагаме променливия стол „muvman“ за седене и стоене на различни височини. Той е идеално решение за ергономично седене на височини между 51 и 84 см, както и между 60 и 93 см.

Трябва ли работодателят да плаща за swopper?

Това би била далновидна и разумна стъпка и е в съответствие с изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, а именно работодателите да внедряват най-новите развития в технологиите. Столът swopper е пример за това и е съгласуван с най-новите открития на медицината в областта на здравословното седене.

Много работодатели вече финансират закупуването на терапевтични столове като swopper доброволно или по искане на служителите като част от техните програми за управление на здравето. Това спестява разходи на компанията, тъй като служителите, които седят здравословно, се справят по-добре с работата, по-мотивирани са и си вземат по-малко болнични поради болки в кръста и гърба. Това означава по-висока ефективност и приемственост, а и по-малко разходи поради отсъствие от работа по болест. Столът swopper се изплаща дори и само с един спестен ден болнични даже и в малките фирми.

Ако обаче работодателят ви не финансира или още не е в състояние да финансира такова начинание, можете да направите нещо добро за себе си и да използвате собствения си swopper на работа. Можем само да ви насърчим да го направите. Във всеки случай swopper е ценна инвестиция в здравето ви.

Каква е разликата между swopper и медицинската топка?

Седенето на swopper има следните предимства пред медицинската топка.

•Столът swopper е по-безопасен: не може да се изтърколи или да се спука.
• Със swopper можете бързо и лесно да регулирате три функции, така че да отговарят на индивидуалните ви потребности: височина на седалката, сила на пружината и странично движение.
•Седалката на swopper е с приятна повърхност: можете да избирате измежду различни атрактивни материи за тапицерията. Повърхността на седалката обикновено е дишаща, но не е хладна на допир, нито е хлъзгава. Не привлича стайните мъхчета и не мирише. Медицинската топка е произведена от поливинилхлорид.
• Столът swopper е атрактивен, не заема много място и се адаптира. Той е акцент, който хваща окото, и не изглежда неуместен.
• Столът swopper е с вечен, новаторски и оригинален дизайн, който е спечелил много международни награди и лесно се вписва в много интериори.
• Столът swopper е тестван за безопасност и носи печата „GS“, който означава, че столът е в съответствие с изискванията на германския Закон за безопасността на устройствата и продуктите и може да се използва навсякъде, където седят хора.
• swopper WORK е сертифициран специално като офис стол от германската агенция TÜV в съответствие с DIN EN 1335 и може да се използва навсякъде без ограничение.

Колко е гаранцията на моя swopper?

Три години. Ако има оплаквания в този период, ще отстраним неизправността или ще заменим вашия swopper безплатно, стига повредата да не се дължи на небрежност на трета страна.