Български English
Анатомичното наследство от дедите ни

За древния човек това е било въпрос на оцеляване – само онези, които са били способни да стигат далеч и да се движат бързо, са хващали елен, защитавали са пещерата и са събирали достатъчно корени и плодове, за да оцелеят. Тичане, скачане, сгъване и обтягане, привеждане, навеждане, клякане и лежане – за това е пригодено човешкото тяло.

Но за съжаление не са ни завещали ежедневните си двигателни навици

В действителност обаче ежедневието, в което преобладава седенето, ни принуждава да променим поведенческите модели, отдредени ни от природата. Сложната ни костно-мускулна система е трайно ненатоварена, много функции от високоспециализираното ни тяло остават неизползвани, нетренираните способности се изгубват. В резултат от това се появяват типичните за цивилизацията заболявания – най-вече увреждане на недостатъчно натоварения двигателен апарат, в който влизат гръбначният стълб/междупрешленната система.  Днес болките в кръста и гърба са най-разпространеното оплакване в света.От еволюционна гледна точка просто не сме пригодени за това

Седенето на работа е модерно изобретение. Допреди около 200 години седенето е било „въпрос на социален статус“. Заседналите дейности са били запазени основно за хора с висок статус като фараоните, императорите и кралете. По време на работа хората са се движили, стояли са неподвижно изправени или в клекнало положение. Едва преди около 50 години седенето с часове става част от ежедневието на работното място. Това е промяна, която сварва кръстовете и гърбовете ни неподготвени. От еволюционна гледна точка просто не сме пригодени за това.

Защо това е така и как можем да живеем по-добре и по-здравословно в съвременния свят е описано на страниците ни „Болки в кръста и гърба“, „Липса на движение“, „Седенето и здравето“ и „Ергономичност“.