Български English
Бъдете здрави и се чувствайте удобно

Здравето е нещо повече от липсата на заболяване. Да си здрав означава и да се чувстваш удобно, в добра форма и оптимистично.

Съвременният термин „уелнес“ се появи, за да опише именно това състояние на хармония на тялото, ума и душата. Всичко, което ни помага да го постигнем, едновременно с това подобрява здравето ни. По-специално добрата физическа форма в най-широкия смисъл на думата е доказала основното си значение. Тя включва движение, а движението е елементарно изискване за здравето.

Днес всичко, което насърчава движението, е положително за здравето. Досега седенето беше само статично и граничеше с бездействието. Активните столове от аeris ефективно внасят движение в седенето и така допринасят за усещане за „уелнес“, добра физическа форма и здраве в ежедневието.


Кръвообращение

Кръвоносната система осигурява пътищата, по-които кръвта тече в тялото ни. Кръвта пренася хранителни вещества, кислород и продуктите от разпада в резултат от метаболизма. Кръвообращението се поддържа от сърцето, мускулните влакна на артериалните стени и дишането. Движението на мускулите в тялото играе важна роля за кръвообращението във вените, например от краката обратно към сърцето.

Ако например движите мускулите на прасците си, те става по-къси и плътни. Това ги кара да изпомпват кръвта във вените обратно към сърцето. Дишането е от основно значение за връщането на венозната кръв. Добрата дихателна гимнастика в този смисъл е един от най-важните начини за поддържане на кръвообращението.

Ако дишате дълбоко и се движите много, значи, че постоянно правите нещо полезно за кръвообращението. Ако стоите прави или седите с изправена стойка, давате на диафрагмата (голям дихателен мускул между гръдния кош и стомаха) достатъчно пространство за дълбоко дишане. Ако седите на обикновени столове обаче и почти не се движите, тогава няма взаимодействие на мускулите, помпата на прасците практически е изключена. Освен това възприетата прегърбена стойка ограничава диафрагмата и дишането ви. Резултатът е, че кръвообращението се възпрепятства, намалява количеството кислород, достигащо до мозъка, прозявате се, уморени сте и неизбежно губите концентрацията си.

Ако обаче седите на „swopper“, „swoppster“ и „muvman“, тогава заемате изправена стойка и движите всякакви мускулни групи. Това означава, че дишате по-дълбоко, кръвообращението ви е по-добро, тъй като не се блокира, мозъкът се снабдява по-добре с кислород, а вие сте по-щастливи, в по-добра физическа и работна форма.Ефективност

Американски изследвания показват, че чрез леко натоварване на тялото с 20 до 25 вата мозъкът работи с около 15 процента по-ефективно. Точно това равнище на активност постигате с новия начин на седене с движение върху „swopper“, „swoppster“ и „muvman“ – новите активни столове. Те осигуряват постоянното ви движение дори и в седнало положение. Винаги автоматично седите правилно и по този начин избягвате лошата стойка и напрягането на цялата опорна система на тялото ви.

Над 70% от служителите, работещи пред монитори, се оплакват от физически проблеми. Неблагоприятната стойка при работа отнема до 40% от личната ви ефективност. По-добрите условия при седене могат да освободят този потенциал и да направят много за здравето и мотивацията ви. Активните столове на аeris играят решаваща роля тук. Ако седите на „swopper“, „swoppster“ или „muvman“, постоянно сте в приятно движение, не се пренапрягате, не се изморявате и се забавлявате много повече на работното си място. Това са най-добрите условия за по-голям успех и удоволствие, когато сте на работа.

„Презентизъм“

В сферата на здравословните условия на труд съществува терминът „презентизъм“, който означава присъствие на работното място, без задълженията да се изпълняват оптимално. Човек отива на работа, въпреки че е болен, тъй като се страхува да не я изгуби например. Според изследване на Научния институт към Националната здравноосигурителна каса в Германия (WIdO) около една трета от служителите отиват на работа противно на изричен съвет от лекар да не го правят. Презентизмът се среща често и при комплексни оплаквания (включващи болки в кръста и гърба).

Щетите за компанията са огромни, но трудни за измерване.
Изследване, проведено от Университета „Корнел“ в САЩ, показва, че загубите на производителност поради презентизъм вероятно достигат 60 процента от общите разходи поради заболеваемост на работещите. (Източник: Уикипедия)Здравословното седене е лесно!

Най-скорошните констатации обясняват правилното седене по много лесен начин. Рецептата е постоянно да променяме стойката си!

Това превръща столовете, които ни принуждават да заемаме само една правилна стойка, в отживелица. Колкото по-често сменяте стойката си, колкото по-често разнообразявате положението си и се движите, докато седите, толкова по-добре се чувствате от главата до петите. Столът „swopper“ предлага най-много движение по време на седене в света. Той ви дава възможност да извършвате триизмерни компенсаторни движения, докато седите, а традиционните столове позволяват най-много двуизмерни движения. Всички модели активни столове swopper не само позволяват да седите, движейки се, но и подпомагат и насърчават този тип седене, като така изпълняват всички съвременни изисквания на лекарите и терапевтите за здравословно седене.

Защо е важно да седите, движейки се.

Веригата от прешлени функционира само когато тазът е в състояние на нестабилно равновесие. Равновесието на таза дава възможност за равновесие на вестибуларната и кинестетичната система.

По-специално участват следните процеси:

• Движението на гръбначния стълб се променя регулярно.
• Междупрешленните дискове се подхранват постоянно.
• Сложните мускули на гърба се стимулират и укрепват.
• Ставите на гръбначния стълб, които са над 100, се поддържат в движение.

Освен това активното и динамично седене задейства чувството ви за равновесие и двигателните функции. Така по-добре съзнавате каква е стойката ви и я контролирате.

В допълнение седенето в движение поддържа неврофизиологичните функции на тялото ви „в будно състояние“. Метаболизмът в нервната система се стимулира, което изостря вниманието и подобрява концентрацията ви.