Български English
Гръбначен стълб и междупрешленни дискове

Гръбначният стълб е основната опора на тялото ни. От една страна, той защитава централната ни нервна система, чиито нервни пътища преминават през него. От друга, задачата му е да предпазва чувствителния мозък от раздрусване при бягане и скачане. Гръбначният стълб се стабилизира от обграждащата го мускулатура. Тя отговаря за изправената ни стойка. Затова здравата мускулатура е задължителна за  добрата форма на гръбначния стълб.

Гръбначният стълб се състои от 23 прешлена, разделени един от друг чрез 22 хрущялни междупрешленни диска. Те отговарят основно за еластичността и подвижността на гръбначния стълб. Междупрешленните дискове нямат собствен метаболизъм. Те се подхранват – подобно на гъба – от лимфата (тъканна течност) около тях. Когато са в покой те я поглъщат, когато са натоварени я изпускат. Ако междупрешленните дискове са постоянно притиснати откъм едната си страна, като например когато седим сковано и неподвижно, те губят еластичността си. Ако обаче гърбът и кръстът са в постоянно движение, както когато седим на „swopper“, „swoppster“ или „muvman“, има постоянно редуване на натоварване и разтоварване на дисковете в различни точки и по този начин те остават в добра форма много по-дълго.

Преди типичната стойка при седене на работното място, на бюрото или пред компютъра, бе приведената или изгърбената. Рисковете от тази нездравословна поза при седене са ясни: междупрешленните дискове се натоварват неправилно, като това важи най-вече за дисковете в лумбалната област, които са особено чувствителни, тъй като са най-малко подвижни. В тази област междупрешленните дискове са силно приплеснати от едната си страна поради навеждането напред на горната част на тялото и се обтягат от другата. Чупливостта от годините на недохранване, съчетано с отпуснати мускули поради неподвижно, напрегнато седене с облегалка, значително увеличава вероятността ядрото на междупрешленните дискове да се измести, т.нар. дискова херния. Когато седите на „swopper“ можете незабавно да усетите, че е полезен за кръста и гърба особено в долната лумбална област. Той спомага за доброто подхранване на междупрешленните дискове, поддържа добрата им форма и еластичност, а мускулите – в постоянна активност и движение. По този начин ефективно се предотвратяват проблемите с кръста и гърба, предизвикани от напрежението и дисковата херния.
Стави

Ставите са подвижните връзки между костите. Когато са болезнени поради износване, състоянието се нарича артрит. До известна степен той е естествен признак на остаряването, но това може да варира в огромни граници. Чувствителността при движение е характерна за болките в ставите.

Първите признаци на артрит са скованост и усещане за напрежение след дълги периоди на неподвижност. Изпитва се типична болка при раздвижване, която намалява с по-нататъшното движение. Продължителната отпускаща стойка поради голямата болка повишава опасността от схващане на ставата в резултат от липса на движение и отслабване на мускулите. Освен това липсата на движение отслабва кръвообращението в ставната капсула, така намалява подхранването на хрущяла, който вече е увреден.

Препоръчваното лечение включва редовна гимнастика, каране на велосипед, плуване и ходене пеша, като важи правилото „движението е полезно, но прекаленото движение вреди“. Седенето на „swopper“, „swoppster“ и „muvman“ е напълно в духа на този девиз. Постоянната минимална двигателна дейност на много групи мускули и стави, когато седите на активните столове swopper, помага на пациентите с артрит да избегнат типичната болка при раздвижване, осигурява добро подхранване на тъканта, запазва съществуващия обсег на движение и по този начин намалява проблемите им.

Мускули

От самото си раждане човекът е предразположен да бъде ловец и събирач. Изправената походка е възможна благодарение на мускулите, поддържащи гръбначния стълб. Ако се движите достатъчно, цялата ви костно-мускулна или опорно-двигателна система остава здрава и в добра форма.

Днес обаче се движим много по-малко от древните си прародители, което е недостатъчно за генетичната ни програма. По отношение на кръста и гърба дейностите ни основно в седнало положение водят до едностранчиви стойки на тялото, пренапрягащи мускулите, които по принцип трябва ту да се натоварват, ту да се разтоварват. Часовете натоварване, докато работим на бюрото, и след това дългите периоди на почивка  чрез подпиране върху облегалката на стола, са нещо напълно различно от редуването на натоварване и разтоварване на различните мускули при ходене и тичане. Движението е от основно значение за здравето и благоденствието ни.

Лекарите, и по-специално ортопедите, постоянно изискват от нас да се движим възможно най-често независимо къде и по какъв начин. Малко спорт в свободното ни време вечер и в почивните дни не компенсира травмата, нанесена от часовете неподвижно седене през дългите ни работни дни. Досега дейностите в седнало положение и движението на кръста и гърба се изключваха взаимно. С изобретяването на „swopper“, столът, който се движи в трите измерения, е възможно да упражнявате мускулите си все едно тичате, но седейки. Когато седите на „swopper“, всичките ви мускули са постоянно в леко движение. Така те никога не могат да се пренапрегнат, не се и преотпускат, а тъй като се упражняват, те помагат на костно-мускулната или опорно-двигателната ви система да е здрава и в добра форма.

Болки в кръста и гърба

Болките в кръста и гърба са най-разпространеното оплакване в Германия. Съвременните данни показват, че почти 80% от населението страда от остра болка в кръста и гърба. В много случаи тя става хронична и значително влошава качеството на живот на страдащите от нея. Статистиката на здравноосигурителните институции показва, че проблемите с кръста и гърба са причина за предписване на болничен в един от три случая и за молба за ранно пенсиониране в един от два случая. Болката в кръста и гърба се дължи на лошата стойка особено в седнало положение и на липсата на движение.

Затова за предотвратяването й е важно да пригодим поведението си и условията на средата така, че да са подходящи за кръста и гърба. Това означава, че трябва да се движим повече, а не само в свободното си време и да зададем най-високите изисквания за ергономичност, за това, което правим най-много – да седим.  Столовете swopper, swoppster и muvman дават решение и по двата въпроса. Седим, движейки се. Това означава, че вие автоматично седите правилно, мускулите ви не могат да се пренапрегнат, а лошата стойка и едностранчивото натоварване се избягват. Седенето на „swopper“ е като тичането, но в седнало положение. То ви поддържа здрави и в добра форма и предотвратява болките в кръста и гърба.