Български English

Колкото по-рано започнете, толкова по-здравословно ще седите, като пораснете.

Твърде добре познат е проблемът с липсата на движение при възрастните и произтичащите от това последици за кръста и гърба, както и за общото здраве. За съжаление това неправилно поведение при седене започва още от ранните години. Вместо да се движат, децата практически седят по цял ден и много често са „залепени за стола“ в училище, когато си пишат домашното, пред компютъра, когато играят на PlayStation® и пред телевизора. Бързо се събират над девет часа седене на ден. Децата трябва да се научат от ранна възраст колко важно е за тях да се движат и как могат да разнообразят седенето и да го направят по-раздвижено. Ще имат полза от това през целия си живот!


Доказано е, че движението способства развитието

„Движението е изчезнало от света на детето, макар че то е задължително за изострянето на сетивата“, казва професор Герхард Ландау, преподавател в областта на спортовете в Университета в Есен, Германия. Още през 90-те години на 20 в., като част от проекта „Подвижна класна стая“ в училището „Hovel“ в Есен, той заменя традиционните мебели с лесно местещи се кубове и люлеещи се столове без облегалки. Резултатите от експеримента показват, че децата, които могат да се движат по време на урока, се съсредоточават по-добре и са физически по-развити от връстниците си. „Освен това децата седят по-изправени“, обяснява професор Ландау.
Тревожни цифри:

10% от децата на възраст от 6 до 10 години имат болки в кръста и гърба.
Цифрата нараства на 50% за децата на възраст между 11 и 17 години.
43% от децата на възраст от 6 до 10 години се оплакват от проблеми със съсредоточаването.
16% от тази възрастова група са с наднормено тегло.
86% от децата на възраст от 11 до 14 години имат проблеми с координацията на движенията.


Стоенето прави ви прави по-умни.

През първите единадесет години децата изпитват особено силно естествено желание да се движат. Тичане, скачане, катерене – малките деца не могат да стоят на едно място пет минути. Има основателна причина за това, а именно, че в противен случай мозъкът ще „заспи“, а движението го стимулира. Всеки знае какво е да слушаш лекция например – след около 20 минути човек започва да губи концентрация. Ако тогава смените положението на седналото си тяло, като например кръстосате крака, скръстите ръце или се изправите за кратко, концентрацията се подобрява незабавно. Ефектът на движението върху работата на мозъка е огромен: мозъкът се снабдява с 13,5% повече кръв при само 25 вата физическо движение (например седенето на „swoppster“). Другото предимство е значителното повишаване на чувството за благоденствие и ефективност.

Решението при липса на движение е стол, който ви кара да се движите.

Столчето swoppster позволява постоянна смяна на стойката и оттам постоянно редуване на натоварване и разтоварване на цялата костно-мускулна система. Това непрестанно ритмично движение е решаващо за мускулната дейност и стимулира мозъка. Това обяснява защо спортът следобед не е достатъчен да компенсира пропуснатото движение сутринта поради дълго и неподвижно седене. Затова „swoppster“ е важен спътник в ежедневието на децата.


Какво може да причини неправилното седене на децата:

• Скована стойка, липса на движение;
• Изгърбена стойка;
• Свити вътрешни органи;
• Плитко дишане;
• Пасивност и летаргия.

Седенето в движение изостря вниманието и поддържа добрата форма.

• Подобрява се кръвообращението.
• Увеличава се снабдяването с кислород.
• Концентрацията се увеличава.
• Мускулите укрепват.
• Подобрява се стойката.
• Автоматично се чувствате добре.