Български English
По-здравословни работни места

Терминът „ергономичност“ е съставен от гръцките думи „ергон“, означаваща „човешки труд“, и „номос“, означаваща „закон и ред“. Освен всичко друго ергономичността е свързана и с пригаждането на технологиите и работната среда към човешкото същество. Целта й е условията на живот и работа да се конфигурират така, че да осигурят по-продължително здраве за човека по време на работа и по този начин да поддържат общата му ефективност, вземайки предвид анатомичните, физиологичните, психологическите и физическите аспекти.

Множество изследвания потвърждават положителната връзка между добрите условия на работа и по-високата ефективност.

Правилно седене

Докато в миналото се смяташе, че има само ЕДНА правилна стойка при седене, днес знаем, че човекът е роден да се движи и оптималното му състояние е никога да не заема статично положение. Ако имате възможност да се държите естествено, никога няма да заемете такава стойка, а леко ще се движите през цялото време. Когато стоите прави, пренасяте тежестта от единия крак на другия; когато спите, несъзнателно се движите автоматично; по същия начин когато седите, тялото ви изпитва желание за движение, макар че на вас ви се иска да седите неподвижно, например когато сте на концерт. Само след няколко минути променяте положението на тялото си, кръстосвате крака надясно и наляво, скръствате ръце, навеждате се на едната и на другата страна...

Ето защо сега динамичното седене се счита за най-естествено и следователно за най-здравословно. То се състои в смяна на положението при седене възможно най-често. Така тялото ви би трябвало да се движи леко през цялото време. Това има терапевтичен и превантивен ефект върху болките в кръста и гърба.

Постоянната промяна в стойката и положението при седене поддържа ставите по гръбначния стълб в движение, като по този начин се подхранват междупрешленните дискове. Чрез промяна на стойката при седене междупрешленните дискове не се претоварват от едната страна и по този начин се смазват и подхранват.

Честата промяна на стойката ви кара да седите с изправен гръб по-често, можете да дишате по-дълбоко и така да насищате кръвта с кислород. В същото време мускулите ви са по-добре снабдени с наситена на кислород кръв, движението активира кръвообращението в цялото ви тяло, което подобрява и работата на мозъка.
Акцент върху седенето.

Тъй като в съвременния свят 80% от работния ден се прекарва в седнало положение, си струва да се помисли за това, кои са оптималните ергономични условия при седене.

Традиционните столове в офисите често имат седалки, които застопоряват таза и предизвикват изгърбване по време на работа. Облегалките поддържат тялото подобно на корсет и пречат на мускулите да останат активни и силни. Човекът трябва да се адаптира към съчетанието от стол и бюро, като много често възприема стойка, при която кръстът и гърбът се „пречупват“.

Дълго нямаше алтернатива на този начин на седене. Това обаче се промени в значителна степен след изобретяването на „swopper“. Столът „swopper“ е революция в начина, по който седим. Идеята му е оригинална – триизмерна гъвкавост. Това е единствен по рода си начин на седене в целия свят. Активният стол „swopper“ преобърна досегашния принцип на седене – вече не е необходимо да се адаптирате към стола, той ще се адаптира към вас.

Движите се напред и назад, настрани, нагоре и надолу. Столът „swopper“ не само насърчава движението. Той го поддържа. Изследванията потвърждават, че на него се движите двойно повече, отколкото на традиционните столове.

Който се движи повече, боледува по-рядко и е по-малко изморен. Инвестициите в здравословни работни места се отплащат бързо. Това също е потвърдено от множество изследвания.


Изисквания към здравословния работен стол:Основната задача на работния стол е да дава възможност за движение и да го насърчава – с други думи да осигурява динамично седене. Съвременните столове в офисите са проектирани така, че да имат известна подвижност, която трябва да се компенсира постоянно.

Динамичното седене
• Натоварва и разтоварва по естествен начин мускулите и междупрешленните дискове.
• Засилва подхранването на междупрешленните дискове.
• Осигурява достатъчно кръвообращение в мускулите.
• Предотвратява неправилното натоварване на мускулите и напрежението.
• Подпомага концентрацията и повишава ефективността.