Български English
Прекаленото седене води до заболявания

Начинът ни на живот днес твърде често подлага на прекомерно напрягане междупрешленните дискове. Движим се малко, а седим много. Дори и спортуването в името на здравето през свободното ни време вечер или в почивните дни не винаги е достатъчно, за да компенсира часовете седене на бюрото или пред компютъра. Това, което липсва на междупрешленните дискове, е редуването на натоварване и разтоварване, което автоматично се осигурява при движение и гарантира достатъчното им подхранване. Освен това натискът върху междупрешленните дискове при седене е два пъти по-силен, отколкото при стоене прав. Така дисковете са натоварени не само по-дълго, но и много повече върху едната си страна, което води до сплескване. Това напълно противоречи на природата на човека като ловец и събирач и като животно, създадено да се движи.

Болките в кръста и гърба като проблем за общественото здраве:

• Почти 80% от населението в индустриалните общества страда от болки в кръста и гърба.
• Болката е хронична при всеки втори.
• Мнозинството от пациентите с такива оплаквания са на възраст между 35 и 55 години.
• Вече 35% от младото население (14-годишните) имат дискова херния или дегенерация на междупрешленните дискове.  
• Средната възраст на пациентите с дискова херния е 38 години.


Болките в кръста и гърба се отразяват зле на икономиката.

Болките в кръста и гърба са най-честата причина за отсъствие от работа по болест и така вредят на икономиката. Само в Германия свързаните с това разходи са практически 55 милиарда евро годишно. Почти като логическо последствие от това причината за всяка втора молба за ранно пенсиониране е заболяване на тази част от тялото.

(Източник: проф. Дитрих Грьонемайер, „Mein Rückenbuch“ (Моят наръчник за кръста и гърба), издание на Verlag Zabert Sandmann, 2004 г.)


Седенето като причина за болки в кръста и гърба.

• В работното време през целия ни живот се натрупват около 80 000 часа седене. Прибавете и седенето в свободното ни време, когато гледаме телевизия, шофираме, играем на компютърни игри...
• Служителите в офиси прекарват около 85% от работния си ден в седнало положение.
• Когато седите с изправен гръб, натискът върху гръбначния стълб е около 90 кг., а когато сте наведени напред, той се увеличава до 170 кг.
• Натоварването само на едната страна накрая води до признаци на умора и скованост.
• 80% от хроничните болки в кръста и гърба се дължат на пренебрегване на гръбните мускули.
• Динамичното седене не само повишава усещането ви за физическо здраве, но също така подобрява ефективността и съзидателността на работното ви място.Изобретение против болките в кръста и гърба: столът „swopper“.

Без значение какво влияние оказват болките в кръста и гърба върху икономиката, за всеки човек те представляват огромно увреждане на физическото здраве, значително ограничение на подвижността и загуба в голяма степен на доброто качество на живот.

Столът „swopper“ представлява фундаментално нов подход към облекчаване и предотвратяване на проблемите с кръста и гърба: вместо да се опитва да направи липсата на движение по-поносима с нови приставки (облегалки, подлакътници), столът „swopper“ осигурява сядане, пригодено за човека – с повече движение, за да се укрепят кръстът и гърбът.

Той е първият активен и динамичен стол в света, който прави възможно подвижното седене в три измерения. Седенето с неподпрян гръб на пружинна седалка поддържа всички мускули в активно състояние, осигурява минимална, но ефективна постоянна смяна на стойката и по този начин е от полза не само за междупрешленните ви дискове, но и за целия ви организъм. Така столът допринася активно за по-доброто здраве на кръста и гърба и за по-добра физическа форма на хората по целия свят.

Без инвазивна хирургическа намеса, скъпа рехабилитация, медикаменти и странични ефекти, но с ясно осезаем здравословен ефект.